

Congres De Psychosociale Hulphond
De Psychosociale Hulphond
Een steeds groter groeiend aantal (jong)volwassenen kampt met psychische problematiek. De inzet van een hulphond kan bij veel psychische problemen ondersteunen, bij het behandeltraject en daarna. Werk jij in de zorg, voor een zorgorganisatie of ben je op een andere manier geïnteresseerd en wil je meer weten over de meerwaarde van een psychosociale hulphond? Kom dan zeker naar dit ééndaagse congres.
Psychische problematiek bij (jong)volwassenen
Een steeds groter groeiend aantal (jong)volwassenen kampt met psychische problematiek. Het aantal hulpvragen bij GGZ-instellingen stijgt al een aantal jaar met meer dan 40% per jaar. Dit zorgt voor wachtlijsten waardoor klachten alleen maar toenemen. Is het behandeltraject eenmaal afgerond, dan kan de terugkeer naar de bekende leefomgeving, waar de problematiek mogelijk is ontstaan of een waarde heeft gekregen, zorgen voor een terugval.
Ondersteuning door een psychosociale hulphond
De inzet van een hulphond kan bij veel psychische problematiek ondersteunen, zowel tijdens het behandeltraject als daarna. Een hond die ondersteuning biedt bij persoonlijke ontwikkeling. Een maatje die steun geeft op vlakken waar spanning, onzekerheid en angst ervaren worden. Het weer uit huis durven gaan, een gezond dag- en nachtritme ontwikkelen, verantwoordelijkheid nemen en een nuttige dagbesteding. Kortom: de inzet van een psychosociale hulphond voor iemand met psychische problematiek.
“Als je kiest voor een hond, dan kies je onbewust ook voor het leven. Dat vind ik altijd een hele mooie, omdat als je een maatje hebt dan ga je niet zomaar uit het leven stappen.”
Een (hulp)hond is geen wondermiddel, maar een bewuste keuze die gemaakt wordt om de leefwereld te vergroten. Stap voor stap het leven weer aan durven gaan, samen met een maatje.
Inhoud
Onder leiding van dagvoorzitter Anouschka Jansen zullen verschillende gastsprekers, elk vanuit hun eigen expertise, een beeld schetsen van hoe bepaalde problematiek ontstaat en op welke manier een hulphond een waardevolle bijdrage kan leveren bij de behandeling hiervan. Ook krijg je een beeld van hoe actuele gebruikers de inzet van hun hulphond ervaren.
Programma
Anouschka Jansen - Dagvoorzitter
Opening en documentaire NOLA
​
Prof. Dr. Anton Scheurink - Hoogleraar Neuro-endocrinologie (RUG)
Anton Scheurink is gespecialiseerd in de neurale regeling van de energiehuishouding in het lichaam en de regeling van het lichaamsgewicht. In zijn bijdrage zal Anton ingaan op de rol van de hersenen bij verslavingen en eetstoornissen als anorexia nervosa en extreem overgewicht.
​
Herman Pestman - Gedragstherapeut en hondentrainer
Herman Pestman werkt, in samenwerkingsverband met Kynologisch Instituut vanuit ’t Hart en KNGF geleidehonden, dagelijks met cliënten met een hulphond. In zijn bijdrage vertelt Herman over de impact van PTSS op de cliënt en zijn directe omgeving, en wat de toegevoegde waarde van een hulphond kan zijn. Ook zal hij stil staan bij de verschillen tussen cliënten van KNGF en die van Kynologisch Instituut vanuit ’t Hart.
​
Prof. Dr. Peer van der Helm - Lector Residentiele Jeugdzorg (HL) en bijzonder hoogleraar onderwijs en zorg (UVA)
Peer van der Helm doet onderzoek naar de kwaliteit van het leefklimaat van kinderen en volwassenen in verschillende vormen van zorg, waaronder justitiële jeugdinrichtingen, gesloten jeugdzorg en forensisch psychiatrische instellingen, maar ook in open instellingen en gezinshuizen. Tijdens het congres zal Peer ingaan op de psychologische basisbehoeften volgens de zelfdeterminatietheorie, namelijk verbondenheid, competentie en autonomie.
​
Samira van den Boogaard en Winne – VIP Team
De bijdrage van Samira van den Boogaard laat zien hoe een hulphond niet alleen kan zorgen voor de ondersteuning bij psychische problematiek, maar ook voor het weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Samira verteld over de praktische taken van een hulphond en van de reis van de individuele persoon. Van beperkt zijn door een 'handicap' tot een succesvolle carrière met hulphond.
​
Senne Pol – Klinisch Psycholoog
Aandacht, liefde, onvoorwaardelijk aanwezig en present. Absolute voorwaarden voor contact en herstel. In het huidige GGZ klimaat zijn het schaarse grondstoffen geworden. Het vraagt een zoektocht naar andere oplossingen. Zijn psychosociale hulphonden een deel van de oplossing, of leiden ze af van het échte probleem....te weinig professionals. Senne Pol zal vertellen over zijn eigen zoektocht op dit vlak en deelt graag zijn ervaringen. Voor iedereen die van mensen én honden houdt.
Datum en locatie
Datum: 29 september 2023 - van 10.00u tot 17.15u
Locatie: Veenendaal (Prins Petfoods bezoekerscentrum)
Prijs (incl. btw): € 95,00
Lunch: Inbegrepen
Max. aantal deelnemers: 70
​
Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Animals 4 Health en Kynologisch Instituut vanuit ’t Hart (onderdeel van Hond-Kat). De inschrijving voor dit congres verloopt via Edupet. Voor meer informatie over het VIP traject zie: Psychosociale hulphond | Hond-Kat.nl
​
