(beroeps) Onderwijs

HondBewustwording start al op jonge leeftijd en gaat een leven lang door. Dit geldt niet alleen voor hond eigenaren, maar voor iedereen die wel eens in aanraking komt met een hond. Met een groeiend aantal van ruim 2,2 miljoen honden in Nederland (2018) is de kans dat iemand met een hond in aanraking komt dus best groot. Ik bied lezingen en begeleiding aan op onderstaande gebieden.

Basisonderwijs

Door bij kinderen al op jonge leeftijd een basis te leggen om HondBewust te op te groeien kan het aantal bijtincidenten (ca. 150.000 per jaar) worden verminderd. Het is mooi om te zien hoe goed sommige kinderen al emoties van honden kunnen herkennen en benoemen. Voor andere kinderen kan eenzelfde foto zomaar abracadabra zijn. Reden genoeg om hier op jonge leeftijd mee aan de slag te gaan!

 

Het HondBewust programma bestaat uit verschillende onderdelen, te weten:

Onderdeel A Kunnen honden praten? 

Over lichaamstaal en emoties

Onderdeel B Kunnen honden werken?

Over hoe honden ons kunnen helpen in bepaalde situaties

Onderdeel C Hoe leren honden?

Over belonen, straffen en waarom ze de dingen doen die ze doen

Elk onderdeel bestaat uit twee lessen van circa één a anderhalf uur. De eerste dag is een informatiedag waarbij, met behulp van begeleidend foto en filmmateriaal, het betreffende onderwerp wordt besproken. Na de eerste dag mogen de leerlingen vragen of opdrachten bedenken die op de tweede dag behandeld zullen worden. Het programma kan in tijdsbestek van een aantal groepen worden aangeboden (bijv. onderdeel A in groep 4, onderdeel B in groep 5, etc.) of als een terugkerend onderwerp in één schooljaar. Graag maak ik een afspraak om de mogelijkheden met u te bespreken.

Beroepsonderwijs (MBO/HBO)

Uw studenten worden klaargestoomd voor een carrière waarin dieren een belangrijke rol zullen spelen. Maar hoe zit het nu precies met hond specifieke opleidingen? Wat kan je ermee en wat houden de werkzaamheden nou precies in? Tijdens een bijeenkomst licht ik beroepen zoals kynologisch instructeur, kynologisch gedragstherapeut of hondenuitlaatservice, en de vaardigheden die hiervoor nodig zijn, graag aan uw studenten toe.

Ook onderwerpgerichte gastlessen behoren tot de mogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan hondengedrag, leerprincipes, lichaamstaal, de (on)maakbaarheid van honden, de (on)zin van het trainen van honden en ga zo maar door.